RAU-maja

Monilla yhdistyksillä on haaveena saada oma tila. Raumalla asia ratkesi osittain, kun saatiin reserviläisille tarkoitettu kerhohuone entiseen suojeluskuntataloon Raumanlinnaan. Reservialiupseeritoimintaan liittyy kuitenkin paljon ulkona oloa. Niinpä heräsikin ajatus omasta majasta jossain luonnon keskellä.

Rauman reservialiupseerit kuitenkin toteuttivat suuren haaveensa. Löytyi niin varoja hankkia ne tarvikeet, jotka oli pakko ostaa, kuin myös taitavia tekijöitä talkoo töihin. Ensimmäisen avun antoivat Eeva ja Kauko Suominen. He lahjoittivat v. 1987 tarkoitukseen sopivan n. 3 000m2 tontin Lamminkulmalta Kollan kylässä omistamaltaan Kuusela-nimiseltä tilalta. Tontista muodostui 3 500 m2 suuruinen, nyt piti vielä saada rakennus. Raimo Kivilähde teki piirrustukset, joilla voitiin hakea rakennuslupaa 50m2 mökille. Luonnollisesti rakennukseen tuli sauna pukuhuoneineen ja kunnollinen tupa takkoineen. Ulko-oven edessä on pieni terassi.

Majan rakentaminen aloitettiin vuonna 1988 aikana panemalla peruspaalut paikoilleen. Rakennuslupa myönnettiin 23.3.1989 ja rungon pystytystalkoot pidettiin syyskuun alussa samana vuonna. Varsinaisena "rakennuspäällikkönä" toimi Kauko Suominen. Hänen talkoopanoksensa yhdessä isänsä Jaakko Suomisen kanssa oli todella mittava.

Rakennustarvikkeita saatiin talkooapuna ja lahjoituksina. Ilman rahaa ei kuitenkaan selvitty. Hankkeesta tiedotettiin RAU-viestissä liittäen mukaan pankkisiirto vapaaehtoisia lahjoituksia varten.

Majan viereen tehtiin lampi. Kyseiseltä paikalta oli aikoinaan haettu soraa, joten jonkinlainen kuoppa oli valmiina. Kun alueella oli hyvä lähde, katsottiin, että vettä saadaan lampeen uimiseen riittävä määrä. Sähkövoimalinjojen pylväiden kuoppia kaivamassa ollut kaivuri saatiin siistimään entinen sorakoppa tarvittavaan kuntoon. Vuoden 1991 toimintasuunnitelmassa oli maininta majan tupaantuliaisten järjestämisestä. Niitä ei kuitenkaan pidetty, ellei sellaiseksi lasketa maaliskuussa järjestettyä ulkoilupäivää. Johtokunta kokoontui majalla kesän aikana kolme kertaa. Syksyllä kuitenkin vielä järjestettiin lattian hiomista.

Majan vihkiäiset pidettiin syksyllä 1992 ja tilaisuuteen saapui 60 henkeä. Nimeksi valittiin yksinkertainen ja hyvin tarkoitustaan kuvaava RAU-maja.

Omalle majalle on helppo järjestää erilaisia tilaisuuksia, ei tarvitse kysellä tiloja ulkopuolisilta. Rau-maja on kaikkien Rauman Seudun Reserviläisten varattavissa omaan käyttöön, pientä korvausta vastaan (korvaus kattaa mm. sähköt, polttopuut), juoksevaa vettä ei mökille tule, joten juomavesi tarvitsee tuoda mukana. Myös muut voivat kysellä vapaita aikoja, mutta ensisijaisesti varaukset jäsenistölle. Mökillä on makuupaikat neljälle hengelle ja pihalla on tila vaikka vähän isommallekin teltalle. Mökin varusteisiin kuuluu mm. kahvin- ja vedenkeitin, mikro, jää-/pakastinkaappi, hella ja uusittu kuivakäymälä 2017.

 

RAU-maja

Mökkiä on käytetty kokouspaikkana, sauna-iltojen viettopaikkana ja pidennettyjä viikonloppuja oltu viettämässä luonnon ja hiljaisuuden keskellä mökkeillen (kuitenkin lähellä kaupunkia). Myös monet aatteelliset tilaisuudet ovat löytäneet paikkansa majalla. Uusimpina kävijöinä mökillä ovat olleet Raumalla järjestettävien Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kurssien kurssilaiset.

Majasta on ollut iloa myös kyläläisille. He pitävät siellä pienimuotoisia tapahtumia. Lammen vesi on lähteestä johtuen kesälläkin viileää. 

     Rau-majan varauskalenteri   

Rau-majaa voi tiedustella 

sähköpostilla raumaja92@gmail.com tai soittamalla Mona Nordberg 0400 941 959 (iltaisin).

                                                     

  Valokuvia Rau-majalta lisää valokuvagalleriassa