<< Tapahtumat

Reserviläisyhteistyötä yli piirirajojen

Rauman Reserviläiset ottivat v. 2010 edellisen, pitkäaikaisen puheenjohtajansa Matti Iso-Pärnän oivallisesta ehdotuksesta yhteyttä Tikkakosken Reserviläiset ry:hyn. Raumalaiset ilmoittivat tulevansa tutustumaan Tikkakosken maanpuolustukselliseen tarjontaan ja kutsutti itsensä Tikkakosken Reserviläisten vieraaksi. Siitä alkoi hedelmällinen yhteistyö. Sen perusideana on ollut pitää yllä suhteita yhdistystemme välillä ja muihin maanpuolustustahoihin sekä vahvistaa reserviläistietoutta ja -henkeä. Keskeistä on ollut virkistäytyminen ja yhdessäolo. Alusta asti yhteistyöhön ovat osallistuneet myös paikkakuntien reserviupseeritahot, Rauman Reserviupseerikerho ry ja Tikkakosken Reserviupseerit ry. Tavoitteenamme on ollut pitää yhteyttä myös vierailukohteidemme reserviläis- ja upseeriyhdistyksiin.

Raumalaiset Ilmasotakoulussa

Kesällä 2010 raumalaiset saivat nauttia tikkakoskelaisten vieraanvaraisuudesta. Tutustuimme Ilmasotakouluun, josta PV:n edustaja meille seikkaperäisesti kertoi. Ilmailumuseossa meitä opasti asiantuntevasti Ossi Lemminki. Kone koneelta hän kertoi meille elävästi niiden vaikuttavaa tarinaa. Erityisesti mieleen ovat jääneet sotiemme koneet, kuten pommituskone Bristol Blenheim. Lemminkin isä toimi "Blenun" taistelulentäjänä ja oli asunut pitkään Raumalla. Istuminen Saab Drakenin simulaattorissa oli myös mielenkiintoinen kokemus. Iltajuhlissamme Päällystökerholla nautimme herkullisen illallisen vilkkaan keskustelun lomassa. Ikimuistettavinta oli yhteinen saunahetki, erityisesti kerhon perinteinen saunavala. Yhtäkkiä Keijo Häkkinen totesi saunan lauteilla: "Täällä on aina ollut tapana, että ensikertalaisten tulee mennä tuosta ikkunasta ulos." "Tuosta pienestä räppänästäkö?" ihmettelivät raumalaiset. "Kyllä, ovat siitä Leo Lastumäki ja Frederikin ulos menneet", vakuutti Häkkinen. Niinpä menivät raumalaisetkin vuorotellen. Hetken pihalla kuikuiltuaan, heidät ohjattiin sisälle eräästä ovesta. Siinä he pöllähtivät alastomina keskelle ravintolasalia, jossa ihmiset parhaillaan ruokailivat. Baaritiskille riviin asetettuina heille ojennettiin viskilasi, jonka he kumosivat rivissä yleisöön päin kääntyneinä ja heille kumartaen.

Tikkakoskelaiset aloittivat pystökaffel

Kesällä 2011 oli vuorossa Tikkakoskelaisten vierailu raumalaisyhdistysten luona. Aloitimme pystökaffel torilla. Sitten tutustuimme raumangiälisellä opaskierroksella Vanhaan Raumaan. Merimuseossa saimme eläytyä entisajan merenkulkijoiden kovaan elämään. Ruokailtuamme siirryimme pääkohteeseemme, v.1998 toimintansa lopettaneelle Kuuskajaskarin linnakesaarelle. Varuskunnassa pitkään palvellut kapteeni, evp Tauno Setälä tutustutti meidät asiantuntevasti linnakkeeseen. Hän kertoi muun muassa, että linnakkeen perinteitä nykyään vaalii ja esimerkiksi tykeistä huolehtii (yhdessä Rauman kaupungin kanssa) Rannikkotykistökilta ry. Erityisen mieleenpainuvaa oli laskeutua maanalaisiin, kylmänkosteisiin käytäviin ja yhteen neljästä tykkitornista. Canet -tykin (152/50T) ja sen käyttämä kranaatin koko ja paino (n. 50kg) puhuttelivat. Syvä kunnioitus niitä miehiä kohtaan, jotka ovat täällä vaativissa oloissa palvelleet. Varuskunnan saunasta ja meressä uimisesta nauttimisen jälkeen siirryimme iltanuotiolle. Siellä virisi monta hyvää keskustelua ja komea yhteislaulu kitaran säestyksellä raikui pitkään hämärtyvän saariston iltayössä. Viimein siirryimme nukkumaan entisen varuskunnan tiloihin, tuttuun armejan tupaan ja punkkaan asettuminen viritti monissa vanhoja inttimuistoja. Seuraavana päivänä söimme lounaan merellisessä ravintolassa Villa Tallbossa ja hyvästelimme toisemme: Luanikast reissu, treffatast jälle!

Yhteinen matka Turkuun

Kesällä 2012 oli tikkakoskelaisten järjestelyvuoro. He lähtivät aamulla ani varhain kohti Raumaa - raumalaiset kyytiin ja Turkuun! Kaupungin opaskierroksen veti hienosti kaupungin oppaana aikanaan toiminut Tikkakosken reserviläisyhdistyksen jäsen Tapani Hynynen. Turun linnassa meni pitkä tovi. Pääkohteenamme oli Pansion laivastoasema. Mielenkiintoisella tutustumiskieroksella PV:n edustaja esitteli meille muun muassa paikalla olevia aluksia sekä kertoi alueen historiasta ja nykypäivästä. Mieleenpainuvinta oli kierrellä miinalaiva Pohjanmaalla. Pari innostunutta, tehtäviinsä hyvin vihkiytynyttä varusmiesaliupseeria esitteli alusta yksityskohtaisesti peilaten siellä palvelemista nuoren varusmiehen näkökulmasta. Erityiskiitos heille. Mieleen jäivät ahtaat käytävät, monipuolinen tekniikka ja se liikuttava, yksittäinen kunniakirja, jossa kiitettiin laivan osallistumisesta Estonia -onnettomuuden pelastustoimiin. Hyvä Suomen laivasto! Vierailun lopuksi nautimme erittäin runsaan päivällisen varuskunnan muonituskeskuksessa ja palasimme kotiin vielä linja-autossa päivän tapahtumista vilkkaasti keskustellen. Oli mukavaa nähdä, että pari vanhaa raumalaista, Pansiossa taistulusukeltajina varusmiehinä aikanaan palvellutta miestä oli lähtenyt mukaan matkalla, jonka onnistumisesta he myös kiittelivät.

Tulevana kesänä on raumalaisten vuoro järjestää yhteistapaaminen. Suunnitteilla on tutustua Hämeenlinnaan maanpuolustuksellisesta näkökulmasta katsottuna. Panssari- ja tykkimuseo ovat aina hyviä kohteita, samoin Panssariprikaatti. Tärkeintä on kuitenkin saada taas tavata jo tutuiksi käyneet reserviläisveljet.

Yhteistyömme on antanut paljon. Se on laajentanut reserviläisnäkemystä ja lujittanut maanpuolustushenkeä sekä antanut paljon uusia tietoja ja ikimuistettavia kokemuksia. Ennen muuta se on luonut uusia ystävyyssuhteita. Tämä sekä tutustuminen kantahenkilökuntaan ja varusmiehiin ovat vahvistaneet yhteenkuuluvaisuutta yhteisessä, tärkeäksi kokemassamme asiassa. Samalla olemme tuoneet tutummaksi reserviläistoimintaa esimerkiksi tutustumiskohteissamme tai kahviloissa ja kaduilla, missä ikinä olemme liikkuneet.

Omaan kokemukseemme tukeutuen pidämme reserviläisyhdistysten välistä yhteistyötä rakentavana tapana edistää reserviläisyyttä. Tätä voisi kehittää esimerkiksi piirien välillä. Tätä ajatusta tukien ilmestyy tämä artikkeli sekä Satakunnan Reserviläispiirin Karhu-lehdessä (2/2013) että Keski-Suomen piirin Maanpuolustaja -lehdessä, lisäksi mahdollisesti Reserviläisliiton Reserviläinen -lehdessä.

 

Keijo Häkkinen, Tikkakosken Reserviläiset ry:n puheenjohtaja

Jyrki Aikko, Rauman Reserviläiset ry:n puheenjohtaja

 

Kuvia juttuun löytyy Galleria välilehdeltä