<< Tapahtumat

Jäsenesittelyssa Aikko Jyrki

Esittelyssä Rauman Seudun Reserviläiset ry:n jäsen Jyrki Aikko

Nimi: Jyrki Aikko

- Syntynyt: 1959

- Liittynyt reserviläisiin v. 2002

Mikä sai sinut liittymään reserviläisiin?
Olin toki pitkään miettinyt liittymistä reserviläistoimintaan. Liityin Rauman Reserviläisiin kuitenkin vasta v. 2002, kun perhe-elämän ym. kiireet antoivat myöden. Kyseisenä vuonna näin joulun alla sanomalehdessä ilmoituksen, jossa pyydettiin henkilöitä ilmoittautumaan aaton kunniavartioon Rauman vanhan hautausmaan sankarihaudoille. Minusta tuntui silloin luontevalta hakeutua tähän tehtävään.

Mitä isänmaa merkitsee sinulle?
Sotainvalidi-isäni oli juuri kuollut. Minulla oli hänen kauttaan vahva yhteys kyseiseen sankarihautaan. Kotini sijaitsee aivan hautausmaan kyljessä ja jo polven korkuisesta lähtien totuin vuosikymmenien ajan osallistumaan isäni kanssa aktiivisesti sankarihautatilaisuuksiin. Aikuistuttuani vein sinne omat lapseni ja myöhemmin lapsenlapseni. Sittemmin olen keskeytyksettä ollut aaton kunniavartiossa 19 kertaa. Olen tehnyt sen sankarivainajien sekä erityisesti sodassa fyysisesti vammautuneen isäni ja psyykkisesti pahasti vaurioituneen, talvisodan Summan taistelujen tulihelvetin alusta loppuun kokeneen isoisäni ja heidän kaltaistensa veteraanien muistoksi. En unohda koskaan isäni yöllisiä valituksia ja isoisäni tuvan sohvalta piirtynyttä, vaitonaista, kaukaisuuteen tuijottavaa olemusta. Heidän kipujensa ääntä kunniavartiossa muistellessani olen aina ollut liikuttunut, syvästi kiitollinen ja tiedostanut isänmaan väkevän ja velvoittavan merkityksen. 

 

Reserviläisyys on ollut minulle erityisesti kunnianosoitus veteraaneille, joka kulminoituu juuri sankarihaudoille. Siksi olen kokenut mielekkäimmäksi aktiviteetiksi puheenjohtajakaudestani v. 2007 alkaneet Vanhan hautausmaan ja myöhemmin muutaman muunkin sankarihaudan järjestelytehtävät. On ollut hienoa huomata nuorten, erityisesti naisten, nyt vuorostaan ilmoittautuvan vartiotehtäviin.

Minut pitää seuratoiminnassa mukana erityisesti pyrkimys vahvistaa tätä – saada toimintaamme mukaan nuoria, jotta sotiemme muiston vaaliminen ja vahva maanpuolustushenki jatkuisivat tulevaisuudessakin.

Miksi juuri reserviläistoiminta ja kuinka kauan olet harrastanut sitä?
Reserviläistoiminta on antanut minulle monipuolisesti ja paljon hienoja ja mielekkäitä kokemuksia. Milloin on ammuttu perinnekiväärillä, milloin etsitty kadonnutta metsässä ja oltu liiton kokouksissa ympäri Suomea. Vaativimpana tapahtumana on jäänyt mieleen syksyllä 2017 yhdessä Rauman Reserviupseerikerho ry:n kanssa järjestämämme Reserviläisurheiluliiton valtakunnallinen syysjotos. Järjestelytehtävät onnistuivat erinomaisesti yhdessä ponnistellen. Ylpeänä sain todeta miten joukossamme on paljon reserviläisiltä edellytettävää ja heille tyypillistä osaamista sekä päättäväisyyttä ja turnajaiskestävyyttä vaativienkin tehtävien ja tilanteiden kohtaamisessa. Itse sain toimia jotoksen tiedottajana. Ikimuistettavinta on ollut kunnia saada edustaa yhdistystämme raumalaistaustaisen Mannerheim - ristin ritari Taavi Törmälehdon hautajaisissa vuonna 2007. Olen kokenut antoisana myös yhdistyksemme puheenjohtajan tehtävän, jota olen saanut hoitaa 13 vuotta. Satakunnan Reserviläispiirin hallituksesta jättäydyin vasta äskettäin. Johtokuntien panos on hyvin tärkeä ja on oleellista, että nekin joustavasti uudistuvat erilaisten haasteiden myötä. Tämä koskee ylipäätään kaikkea reserviläistoimintaa. Näin on myös monissa kohdin tapahtunut. Myös yhteistyö eri maanpuolustustahojen kanssa on ensiarvoista.


Reserviläistoiminnassa minua kiehtoo se, että olen saanut tutustua erilaisiin, mutta samanhenkisiin ihmisiin.


Olen nauttinut erityisesti rakentavasta, välittömästä ja rentouttavasta, usein hurtilla huumorilla kevennetystä yhteishengestä, joka heijastuu hienolla tavalla suomalaisia maanpuolustajia ikiaikaisesti yhdistävässä nuotion ilmapiirissä Rau-majalla.

Kehotan mielelläni tämän harrastuksen aloittamista miettiviä – tulkaa mukaa toimintaan, jolla on mielekäs tarkoitus!

Jyrki Aikko, Rauman Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja