<< Tapahtumat

Support your local sniper, PRS-kisa - 18.5.2019

Harjavallassa 18.5.2019


PRS (Precision Rifle Shooting) kilpailussa testataan kilpailijoiden kykyä käsitellä tarkkuuskivääriä tehokkaasti, tarkasti ja nopeasti, kuitenkaan turvallista aseenkäsittelyä unohtamatta. Rasteilla ammutaan tiukkojen aikarajojen sisällä vaihtelevien tukien päältä, joihin ampujan on osattava soveltaa parhainta mahdollista ampuma-asentoa. Ampujan on löydettävä tasapaino tarkkuuden ja nopeuden välillä, liian hartaalla ampuma-asennon hieromisella menettää aikaa eikä välttämättä ehdi saavuttaa kaikkia tarjolla olevia osumapisteitä rastilta. Kannattaa siis etukäteen harjoitella eri ampuma-asentoihin pääsyä ja vaihtoja niiden välillä.
Maalien koko vaihtelee ampumamatkan ja ampuma-asennon haastavuuden mukaan. Maaleina käytetään pääosin osumasta heilahtavia metallimaaleja. Etäisyydet maaleihin ilmoitetaan kilpailijoille etukäteen jaettavissa rastikuvauksissa, matkat tulevat olemaan välillä 100 m - 350 m. Käytössä olevan patruunan luodin lentorata tulisi tuntea kuin myös tähtäimen säädöt, jotta kilpailu ei mene omalta osalta penkkaan räiskimiseksi kun muut kilauttelevat osumia maaleihin.

Ampumaradan osoite: Voitoistentie 75 Harjavalta

Ilmoittautuminen kilpailuun: Sähköpostitse osoitteeseen markku.uusirasi@gmail.com Ilmoita nimi, puhelinnumero, aseen malli ja kaliiperi, tähtäinoptiikan malli ja kerro jos käytät samaa kalustoa toisen kilpailijan kanssa. Saadaan kaluston jakajat samaan squadiin. Max. osallistujamäärä 20.

Kilpailumaksu: 15 €, maksetaan paikan päällä käteisellä

Kilpailun aikataulu:

Ilmoittautuminen ampumaradan majalla: 09:00 - 09:30
Kilpailupuhuttelu ja siirtyminen ensimmäiselle rastille: 09:30 - 10:00
Rasti 1: 10:00 - 10:40
Rasti 2: 10:40 - 11:30
Rastit 3 ja 4: 11:30 - 13:00
Ruokailutauko: 13:00 - 14:00
Rastit 5 ja 6: 14:00 - 15:00
Rasti 7: 15:00 - 16:00
Tulosten laskenta: 16:00 - 16:30
Tulosten julkistus ja loppupöhinät: 16:30 - 17:00

Ase, patruunat ja varusteet:

Pulttilukkoinen tai itselataava kivääri, suositeltava aseen tarkkuus väh. 1,5 MOA (kasa n. 4 cm / 100 m). 2 lipasta, mahduttava vähintään 4 patruunaa per lipas. Makasiinikiväärilläkin tai kertalaukeavalla voi toki osallistua kisaan, mutta silloin antaa aika paljon tasoitusta muille.

Patruunoissa käytettävän luodin max. halkaisija 7,62 mm ja max. lähtönopeus 950 m/s. Toimitsijoilla on oikeus mitata lähtönopeus koeammunnalla jos epäillään nopeusrajan ylittämistä. Rajoitusten tarkoitus on suojella maalilaitteita, jotta ne kestävät kilpailun ajan vaurioitumatta. Vinkkinä että liian kova lähtönopeus hankaloittaa myös ampujan omaa työskentelyä, sillä maalit heiluvat häiritsevän paljon osuman jälkeen liian tiukoilla latauksilla, jolloin seuraavan osuman saamiseen kuluu aikaa. Eikä kasvanut rekyyli ainakaan helpota hankalista asennoista ampumista.

Luotina saa olla vain tavallinen lyijysydäminen luoti, FMJ tai OTM. Ei rauta- tai kovametallisydämisiä tai valojuovaluoteja.
Tarvittava patruunamäärä 80 kpl, tämä määrä riittää 1-2 rastin uusintaan jos esim. maalilaiterikon tai muun syyn takia suoritus joudutaan uusimaan.
Rastit on suunniteltu niin että kisassa ei saa etua suurikapasiteettisista lippaista, lippaisiin ladattava määrä tulee rasteilla olemaan suurimmillaan 4 patruunaa. Kahdella 5 patruunan lippaalla pärjää kisassa hyvin.

Ampumasuoritusten aikana aseeseen kiinnitettyjen varusteiden (esim. bipod, hihna, perän monopod) lisäksi saa käyttää yhtä ampumapussia ja selkäreppua. Pussin tai selkärepun kokoa ei ole rajattu. Ampumasuorituksen alkaessa ampumapussi ja selkäreppu on oltava ampujan hallussa rastin aloituspaikalla, niitä ei saa asetella valmiiksi ennen rastin alkua. Esimerkiksi pussi on kädessä ja selkäreppu olalla. Joillakin rasteilla voi olla rajoituksia varusteiden käytössä, mutta niistä ilmoitetaan rastikuvauksessa.

Kilpailijat voivat käyttää keskenään samaa asetta ja varusteita, mutta tästä on kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä, jotta laina-aseita käyttävät saadaan jaettua samoihin squadeihin.

Turvallisuus

Latauksenestopuikko tulee olla aseen patruunapesässä kilpailualueella. Puikon poistaa tehtäväpaikalla rastituomari ja hän laittaa sen suorituksen jälkeen takaisin paikalleen. Latauksenestopuikko voi olla kaupallisen version lisäksi esim. huomiovärinen nippuside jossa värillistä teippiä.

Rastipaikalla toimitsijat näyttävät paikan mihin vuoroaan odottavien ampujien aseet laitetaan ja mihin aseiden piippujen tulee osoittaa. Tällä paikalla ei saa käsitellä patruunoita eikä lippaita joissa on patruunoja. Lippaita voi täyttää vuoroaan odottaville ampujille osoitetulla odotuspaikalla.

Aseeseen kiinnitetään lipas vasta rastituomarin komennosta. Aseen saa ladata kilpailusuorituksen aikana vasta kun maali näkyy optiikasta. Jollain rastilla tuomari voi käskeä lataamisen ennen rastin alkua, mutta tästä ilmoitetaan erikseen rastikuvauksessa.

Siirtyminen ampuma-asennosta tai ampumapaikasta toiseen tapahtuu lukko avattuna. Itselataava ase on tällöin varmistettuna. Siirtymisen tai asennonvaihdon aikana sormi ei saa olla liipaisimella ja piipun on osoitettava käsittelysektorin sisälle.

Rastien sivusuuntaiset käsittelysektorit ilmoitetaan ampujille rastituomarin briefingissä, pystysuunnassa käsittelysektori on 180 astetta jos muuta ei määrätä.

Kun rastin aika loppuu tai ampuja on käyttänyt kaikki rastilla käytössä olleet patruunat, tuomari komentaa lippaan irroittamisen ja aseen tyhjentämisen. Tuomari tarkastaa aseen, laittaa latauksenestopuikon pesään ja antaa ampujalle luvan poistua suorituspaikalta aseen piippu turvalliseen suuntaan osoittaen.

Ratakomennot

Siirry aloituspaikalle” (Piippu käsittelysektoriin osoittaen, rastituomari ottaa aloituspaikalla latauksenestopuikon pois aseesta)
Lipas kiinnitä” (Lisäkomentona ”Lataa”, jos rasti edellyttää ase ladattuna aloittamista)
Onko ampuja valmis?” (Ampuja vastaa kyllä tai ei, jos ei niin rastituomari toistaa kysymyksen hetken kuluttua)
Huomio” (Suoritus alkaa Huomio-komennon jälkeen joko timerin äänimerkillä tai tuomarin ”Tulta”-komennolla)
Ampumasuoritus loppuu timerin äänimerkkiin tai tuomarin ”Tuli seis”-komentoon.
Lipas irti, patruunat pois” (Rastituomari laittaa tarkastuksen jälkeen latauksenestopuikon aseeseen)

Rastituomarin apuna toimii tähystäjä, joka ilmoittaa osumat ja laskee pisteet. Tähystäjä ilmoittaa kuuluvalla äänellä ”Osuma” kun luoti osuu oikeaan maaliin. Ohilaukauksista tähystäjä ei ilmoita mitään Jos ampuja ampuu väärää maalia, tähystäjä ilmoittaa ”Väärä maali”.

Kilpailijan tehdessä rikkomuksen voidaan siitä varoittaa komentamalla esimerkiksi ”Sormi”, ”Sektori”, ”Lukko auki” tai ”Varmista”. Mikäli kehotus ei tehoa, niin kyseinen rasti keskeytetään ampujan osalta. Tuomarin havaitessa vaarantavan virheen, komennetaan ”SEIS” jolloin ampujan on pysähdyttävä, avattava lukko/varmistettava ase ja pidettävä piippu maalialueelle suunnattuna. Mikäli kilpailija ampuu vahingonlaukauksen tai rikkoo turvallisuussääntöjä useammin kuin 2 kertaa, hänen kilpailunsa keskeytetään.

Kilpailun ja ampumarastien kulku yleisesti:

Ampujat jaetaan alkupuhuttelun jälkeen squadeihin, joiden mukana ampujat kiertävät ampumarastilta toiselle toimitsijoiden ohjeiden mukaan. Rastien suoritusjärjestys squadin sisällä on kiertävä, esim. jos ampuja A aloittaa rastilla 1, rastilla 2 ampuja A on squadinsa viimeinen ampuja, rastilla 3 toiseksi viimeinen jne.

Ampumarastille saavuttaessa ilmoitetaan toimitsijoille ensimmäinen ampuja sekä seuraavaksi vuoroon tuleva. Rastin tuomari käy rastin suoritustavan läpi ampujille briefingissä ja vastailee tarvittaessa ampujien esittämiin tarkentaviin kysymyksiin. Rastia ei saa ”himmailla”, mutta maaleja voi ennen rastin alkua tähystää joko omalla tai toimitsijoiden optiikalla niiden paikkojen varmistamiseksi. Kun squadin ensimmäinen ampuja aloittaa, odotusvuorossa olevat ampujat eivät saa enää tähystää maaleja muuten kuin paljaalla silmällä. Odottavat ampujat eivät saa avustaa ampujaa rastisuorituksen aikana millään tavalla. Rastisuorituksen jälkeen vinkkien antaminen jatkoa varten on enemmän kuin suotavaa.

Ampumavuorossa oleva saapuu suorituspaikalle lippaat täytettynä valmiiksi rastikuvauksen edellyttämällä tavalla ja varusteet valmiina. Seuraavana vuorossa olevalla on myös varusteet valmiina odottamassa. Kun squadista kaikki ovat suorittaneet rastin, on hetki aikaa kerätä omat hylsyt talteen ampumapaikalta ennen seuraavalle rastille siirtymistä. Hylsyt kannattaa merkitä tussilla, että omansa erottaa helposti.

Kilpailun voittaa eniten osumapisteitä saanut ampuja. Kokonaiskilpailussa tasapisteille tulleiden ampujien keskinäisen järjestyksen ratkaisee rastin 3 pistemäärä. Jos vielä rastin 3 pistemääräkin on sama, rastin nopeammalla ajalla suorittanut ampuja on lopputuloksissa hitaamman edellä. Kilpailun maksimipistemäärä on 55 pistettä.

Rastikuvaukset:

Rasti 1. Tunne rajasi
AMET: 100 m
Maalin koko: 6,9 cm, 5,6 cm, 4,2 cm, 2,8 cm ja 1,4 cm
Laukausmäärä: 10
Aikaraja: 5 min
Maksimipisteet: 5
Rastin kulku: 10 ampujaa ovat suorittamassa rastia kerrallaan, jokaisella on maalina oma A4-kokoinen taulu jossa 5 erikokoista ympyrää. Saadakseen pisteen, on osuttava 2 kertaa ympyrän rajojen sisälle. 3 tai useampi osumaa samaan ympyrään ei tuota 2 osumaa enempää pisteitä. 10 laukausta käytettävissä, 5 ympyrää = 5 pistettä saatavilla. Ensimmäisestä ohilaukauksesta joka osuu muualle kuin ympyrän sisään maalissa, ei sakoteta. Toisesta ohilaukauksesta ja siitä eteenpäin tulee aina -1 piste. Rastin pistemäärä ei voi kuitenkaan mennä miinuksen puolelle, 0 pistettä huonoin mahdollinen tulos. Kaikkia 10 laukausta ei tarvitse ampua jos ei halua.

Rasti 2. Perusteet kunniaan
AMET: 100 m
Maalin koko: 30x40 cm, 20 cm ja 17 cm
Laukausmäärä: 9 (Lipastus 4+4, 1 patruuna pesässä aloituksessa)
Aikaraja: 130 s
Maksimipisteet: 9
Rastin kulku: Rastilla ei saa käyttää muuta tukea ampumisessa kuin kantohihnaa, reppu ja ampumapussit kielletty. Bipod saa olla kiinni aseessa, mutta se ei saa koskea maahan makuuasennossa. Ampumatakkien, taisteluvöiden- ja liivien yms. käyttö tukena on myös kielletty. Ammutaan kolmesta erikorkuisesta asennosta, seisten, polvelta/kyykystä/istuen ja makuulta. Aloitusasento on seisten, lipas kiinni ja ase ladattu+varmistettu. Ammutaan 3 laukausta per asento, aloittaen suurimmasta maalista aina osumasta pienempään maaliin siirtyen. Kun on ammuttu 3 laukausta samasta asennosta, tuli osumia tai ei, vaihdetaan asentoa ja aloitetaan taas isoimmasta maalista. Lasketaan piste per osuma, osuman jälkeen on aina vaihdettava pienempään maaliin.

Rasti 3. Hajamielisyys vaivaa (tasatilanteiden ratkaisurasti)
AMET: 200 m
Maalin koko: 20 cm ja 17 cm
Laukausmäärä: 8 (Lipastus 4+4)
Aikaraja: 90 s, suorituksesta mitataan aika. Ajanotto alkaa äänimerkistä ja päättyy viimeiseen laukaukseen tai aikarajan päättymiseen.
Maksimipisteet: 8
Rastin kulku: Ase on tuliasemassa tyhjänä, pultti auki ja itselataavissa luisti edessä. Ampuja on aloituspaikalla 5 m aseen takana, mukanaan 1 lipas täytettynä 4 patruunalla ja muut varusteet. Aloituspaikalla on maassa odottamassa myös toinen 4 patruunan lipas. Aloitusmerkistä ampuja etenee tuliasemaan, ottaa makuuasennon, kiinnittää lippaan ja lataa aseen kun saanut tähtäinkuvan maaliin. Ensin ammutaan suurempaa maalia, sitten pienempää, uudestaan suurempaa ja vielä pienempää. Lippaan tyhjennyttyä ampuja jättää aseen tuliasemaan, hakee uuden lippaan aloituspaikalta ja palaa tuliasemaan ampumaan viimeiset 4 laukausta samalla tavalla kuin 4 ensimmäistä. Piste per osuma.

Rasti 4. Puuha-Pete
AMET: 200 m
Maalin koko: 20 cm ja 17 cm
Laukausmäärä: 8 (Lipastus 4+4)
Aikaraja: 150 s
Maksimipisteet: 8
Rastin kulku: Ase on maassa tuliasemassa, lipas on kiinni ja pultti auki. Itselataavissa lipas kiinni ja luisti edessä. Ampuja on aloituspaikalla varusteet ja toinen lipas mukanaan 2 m aseen takana. Aloitusmerkistä ampuja hakee tiilikasasta harkkotiilen (n. 3 m tuliaseman sivulla) ja asettaa sen tuliasemaan. Laukaukset on ammuttava siten että ase on harkkotiilen päällä. Ensimmäisellä laukauksella ammutaan aina suurempaa maalia, toisella laukauksella pienempää. Kun kaksi laukausta ammuttu, ampuja jättää aseen tuliasemaan patjan päälle ja hakee uuden harkkotiilen jonka päältä ammutaan. Uusi harkkotiili on asetettava edellisen tiilen päälle, näin tuen korkeus kasvaa joka kierroksella. Viimeisessä vaiheessa jos ampuja on tarpeeksi nopea, on 4 tiiltä päällekkäin.

Rasti 5. Vinopuu
AMET: 300 m
Maalin koko: 2 kpl 20 cm
Laukausmäärä: 8 (Lipastus 4+4)
Aikaraja: 60 s
Maksimipisteet: 8
Rastin kulku: Aloitus esteen takaa 3 m päässä, aseessa lipas kiinni, pultti auki ja itselataavissa luisti edessä. Toinen lipas ja muut varusteet ampujan hallussa. Aloitusmerkistä ampuja siirtyy ampumapaikalle 1, josta ampuu 2 laukausta. Ensimmäinen laukaus vasempaan maaliin, toinen oikeaan. Kun laukaukset ammuttu, ampuja siirtyy paikkaan 2 josta ampuu 2 laukausta, niiden jälkeen paikkaan 3 jne. Piste per osuma.

Rasti 6. Tripod
AMET: 300 m
Maalin koko: 30x40 cm, 20 cm ja 17 cm
Laukausmäärä: 9 (Lipastus 4+4, 1 patruuna pesässä aloituksessa)
Aikaraja: 60 s
Maksimipisteet: 9
Rastin kulku: Aloituksessa ase on kiinnitettynä toimitsijoiden tarjoamaan tripodiin, lipas kiinnitettynä ja yksi patruuna pesässä. Ase ladattu ja varmistettu, ampujalla on kädellä ote aseen perästä. Toinen lipas ja varusteet ovat ampujan hallussa. Aloitusmerkistä ampuja ottaa ampuma-asennon, poistaa varmistuksen tähtäinkuvan saamisen jälkeen ja ampuu laukauksen suurimpaan maaliin. Sen jälkeen ampuu laukauksen keskikokoiseen maaliin ja lopuksi laukauksen pienimpään maaliin. Kun kolme laukausta ammuttu, aloitetaan taas kierros uudestaan suurimmasta. Tällä tavalla ammutaan kolme kierrosta, 3 x 3 laukausta = 9 laukausta. Piste per osuma.

Rasti 7. Maalin vaihto
AMET: 345 m
Maalin koko: 30x40 cm ja 20 cm
Laukausmäärä: 8 (Lipastus 4+4)
Aikaraja: 60 s
Maksimipisteet: 8
Rastin kulku: Aloituksessa ampuja seisoo tuliasemassa, ase kädessä, lipas kiinnitettynä ja pultti auki. Itselataavissa lipas kiinni ja luisti edessä. Toinen lipas ja muut varusteet ampujan hallussa, ei maahan valmiiksi laskettuna. Aloitusmerkistä ampuja ottaa makuuasennon, ja ampuu ensin suurempaa maalia. Laukauksen jälkeen ampuja vaihtaa pienempään maaliin, ja sen jälkeen taas suurempaan. 8 laukausta ammutaan siis maaleihin järjestyksessä suurempi-pienempi-suurempi-pienempi… jne. Piste per osuma.